Prolećno Sređivanje Kuće

Prolećno Sređivanje Kuće

Prozori su otvoreni i zvanično ste povukli svoj zimski kaput iz upotrebe. Zdravo, proleće!

Međutim, prolećno sređivanje kuće nadilazi dubinsko čišćenje i organizovanje. Pregledajte ovaj spisak kako biste bili sigurni da je Vaš dom spreman za promenu godišnjih doba.

Spoljašnje održavanje:
1. Proverite krov

Ako se osećate sigurno na merdevinama, pregledajte krov odozgo. Ako ne, koristite dvogled. Potražite oštećene ili nestale šindre i znakove rđe, pucanja ili curenja. Ako nađete probleme, pozovite stručnjaka koji će proceniti štetu.

2. Pregledajte beton

Prošetajte oko svog imanja kako biste potražili pukotine na prilazu i stazama. Pukotine možete popuniti betonskim punjenjem ili silikonskim zatvaračem, ali ako je beton jako oštećen, možda ćete želeti da ga u potpunosti zamenite.

3. Proverite spoljne slavine

Pregledajte da li spoljne slavine imaju oštećenja od smrzavanja uključivanjem vode i stavljanjem prsta preko otvora. Ako to zaustavi protok vode, cev se može oštetiti. Nazovite vodoinstalatera da pregleda Vaše cevi i utvrdi da li ih je potrebno zameniti.

4. Pregledajte spoljašnju jedinicu klima uređaja

Uklonite nečistoće sa rashladne jedinice i promenite filtere da biste bili sigurni da se jedinica pravilno koristi u narednim mesecima. Prolećno sređivanje kuće je  idealno vreme za zakazivanje profesionalnog električara, koji bi između ostalog,trebao da proveri i eventualno servisira klima uređaje.

5. Obratite pažnju na terasu

Proverite da li na terasi ima vodenih mrlja ili mrlja od boje. Potražite zarđale ili labave eksere i osigurajte da su ograde i stepenice sigurno učvršćeni. Zamenite daske koje su se podigle ili istrulile.

6. Popravite i ponovo učvrstite stolariju

Pored terase, takođe bi trebalo da se fokusirate na drvene ograde i rešetke. Stolarija je sklona truljenju i propadanju, pa je dobra ideja da naučite kako da održavate drvenu ogradu. Ako Vam zatreba pomoć, naši stolari su tu da Vam pomognu.

7. Proverite prskalice

Uključite prskalice da proverite da li sistem i dalje ispravno radi. Potražite curenja ili slomljene glave prskalice. Prilagodite ih tako da prskaju travu, a ne kuću, trotoare ili trem.

8. Očistite oluke

čišćenje i sređivanje oluka

Očistite svo lišće i otpatke iz oluka. Ako se otpaci provlače između oluka, ponovo pričvrstite oluke ili ih zamenite novim. Zavarite rupe i sprečite curenje. Vodite računa da se ispusti usmere dalje od temelja Vaše kuće za pravilno odvodnjavanje.

9. Pregledajte prozore i vrata

Proverite pukotine ili rupe i po potrebi popravite.

10. Uređenje pejzaža

Očistite svoje dvorište, obrežite rastinje i planirajte nove dodatke. Preporučuje se upotrebu zbijenog tla u niskim predelima Vašeg dvorišta, jer prolećne kiše mogu prouzrokovati poplave i oštećenja temelja.

Unutrašnje održavanje:
1. Otvorite prozore

Uz prijatnu toplinu svežih prolećnih vetrova, možda ćete svakako biti skloni tome. Otvaranje prozora je takođe efikasan način da prirodno prozračite svoj dom i može da poboljša kvalitet vazduha. Iskoristite ovu priliku da obrišete unutrašnjost prozorskog okna, jer su tokom zimskih meseci najverovatnije sakupljali prašinu, prljavštinu i plesan.

2. Pregledajte podrum i tavan

Proverite da li na zidovima i podovima postoje mrlje od vode, plesni i curenja. Uklonite neželjenu vlagu koja može dovesti do stvaranja buđi ili ozbiljnog oštećenja vazduha.

3. Obavljajte rutinske provere sigurnosti u kući

Veliko sređivanje kuće je idealan momenat za proveru sigurnosti i zaštite u kući. Zamenite baterije u detektorima dima, proverite da li je aparat za gašenje požara još uvek netaknut i proverite da li ventilatori ispravno rade. Zamenite sve što ne radi odmah.

4. Očistite peć

Peć je tokom poslednjih nekoliko meseci radila prekovremeno, zato obavezno očistite sistem filtera, ventilator i motor. Ako Vam nije prijatno da to radite sami, pozovite stručnjaka.

5. Razmotrite poboljšanja

Proleće je savršeno vreme za ponovni pregled Vaših uređaja, osvetljenja i ostalih potrepština koje možda treba zameniti. Ako je vreme za poboljšanja, razmislite o energetski efikasnim opcijama za smanjenje otpada i smanjivanje računa.

 

Majstor Gari je tu za Vas! Ukoliko imate potrebu za kućnim popravkama, vodoinstalaterom ili električarem, kontaktirajte nas! Stojimo Vam na raspolaganju 24h!

Categories:

Leave a Reply