Kada treba zvati električara?

Kada treba zvati električara?

Jedna od karakteristika naših ljudi svakako je da budemo „majstori za sve“. Ne nalazimo da je neka velika mudrost izmalterisati, zakucati, otčepiti, pa se s vremena na vreme igramo zidara, stolara, vodoinstalatera… ali kada je struja u pitanju, igra mora da prestane. To je posao za električara.
Prvo moramo da uzmemo u obzir da većina nas ima prilično ograničeno znanje o električnom okruženju i tome kako električna energija funkcioniše, pa stoga ne možemo u potpunosti da razumemo i procenimo problem koji je nastao. Zato je važno da potražimo usluge električara za obavljanje električnih popravki i obezbeđivanje naših domova ili radnih mesta.
Električari pre svega, mogu da postave dijagnozu koja ima za cilj procenu stanja ožičenja ili uređaja. Pomoć majstora potrebna je čak i prilikom manjih problema kao što su zamene ili instaliranje novih utičnica. Znanje i iskustvo pomažu električarima da se nose sa ugradnjom i povezivanjem različitih vrsta rasvete, poput zidne lampe ili lustera, kao i kod povezivanja modernih električnih uređaja u domaćinstvu – i zato ništa od ovih poslova ne treba shvatati olako.

Koji nam električni „simptomi” ukazuju na to da treba pozvati električara?

Kada treba zvati električara?
Ako osetite neobičan miris istopljene plastike ili bakelita – odmah prekontrolišite da li je došlo do pregrevanja neke šuko utičnice ili utikača. To se najčešće dešava kod velikih potrošača struje kao što su TA peć, šporet, klima uređaj, grejalica…

Ako čujete neobično zujanje u instalacijama -najverovatnije je došlo do oštećenja kablova, što je dovelo do prespoja. Ovo može biti izuzetno opasno, jer može da izazove požar.

Ako Vam sijalice u stanu „trepere” – ovo je znak da protok struje nije konstantan. Takav neravnomeran napon može izazvati ozbiljna oštećenja Vaših električnih uređaja.

Ako Vam stalno iskače osigurač – vrlo je verovatno da je došlo do kvara na nekom električnom uređaju, ali nije isključeno ni da je u pitanju kvar na vodu do uređaja, kao ni kvar u samoj kutiji osigurača.

Ako prestane da Vam radi jedna faza – trebalo bi zameniti osigurač novim (nikako lincovati!) ali ne ubacivati osigurače veće amperaže nego što je prvobitno postavljena.

Ako Vam se dešavaju prekidi struje – moguće je da postoji oštećenje na kablu, kao i da je uzemljenje loše.

Budući da su električni sistemi toliko opasni (a mi smo njima okruženi i u našim domovima i na radnim mestima), veoma je važno da se angažuju kvalifikovani električari da osiguraju električnu sigurnost Vaše kuće ili radnog mesta. Samo kvalifikovani električar može sigurno da pruži testiranje električne energije i da uradi niz drugih električnih usluga neophodnih za garantovanje sigurnosti i zaštite.

Vaš novosadski majstor – Majstor Gari – je tu da Vam pomogne kod svih problema sa električnim instalacijama i aparatima. Kontaktirajte nas i budite sigurni da ste u dobrim rukama.

Categories:

Leave a Reply